maanantai 16. huhtikuuta 2012

Uhkauksesta lupaukseen


Lukiessani Nehemian kirjaa, silmiini osui Jumalan uhkaus Moosekselle, jos Israelin kansa luopuisi Herrastaan. Se sisältää myös lupauksen, jos kansa taas kääntyisi Jumalansa puoleen:

Mutta muistathan, että sanoit Moosekselle: ’Jos luovutte minusta, minä hajotan teidän muiden kansojen sekaan. Jos sitten kuitenkin käännytte minun puoleeni ja noudatatte käskyjäni ja elätte niiden mukaan, kokoan teidät jälleen yhteen, vaikka teidät olisi hajotettu maan ääriin, ja vien teidät paikkaan, jonka olen valinnut nimeni asuinsijaksi.’ Neh.1:8-9

Jumala ei uhannut tappaa kansaansa, se ei olisi ollut pahin mahdollinen rangaistus. Sen sijaan hän uhkasi tehdä jotain pahempaa; hajottaa sosiaalisen turvaverkon. Jumala sanoi, ettei ihmisen ole hyvä olla yksin. Koko kulttuuri perustui yhteisöllisyyteen, olihan Jumala asettanut jokaiselle suvulle oman tehtävänsä.  Heidän identiteettinsä perustui Jumalan lupaukseen valitusta kansasta ja hajottaminen muiden kansojen keskuuteen merkitsi siis ennen kaikkea tuon vahvan identiteetin murtumista. He joutuivat luopumaan kaikesta turvallisesta, mitä heillä oli.

Kuvitellaan, että ihminen viedään yhtäkkiä toiseen maahan, jossa vallitsevat erilaiset tavat, kieli ja kulttuuri. Yhtäkkiä hän ei ole enää se, joka on luullut olevansa koko siihenastisen elämänsä. Hänellä ei ole perhettä, arvoa eikä sosiaalista tukiverkkoa. Kaikki minkä varaan hän on rakentanut elämänsä, on poissa. Vähemmästäkin mieli järkkyy, vaikka tuo skenaario kuulostaa nykyihmisen korvaan epärealistiselta.

Vaikka Jumala antoi kansalleen vapaan tahdon, Hän osoitti kaikkivaltiutensa luomansa yhteyden kautta. Koko Raamattu korostaakin tuota yhteyttä kannesta kanteen. Pelastus tarkoittaa pääsyä takaisin Jumalan yhteyteen. Jos Israelin kansa kääntyisi takaisin Jumalansa puoleen, he saisivat takaisin kadonneen identiteettinsä.

Jumala lupaa viedä kansansa paikkaan, jonka on valinnut nimensä asuinsijaksi. Raamatun sanaston mukaan Jumalan nimi edustaa myös Hänen voimaansa, jolloin Jumala lupaa yliluonnollisen voimansa olevan heidän kanssaan. Kuten Jeesus lupasi ennusmerkkien seuraavan niitä, jotka uskovat. Tuo lupaus voisi yhtä hyvin olla lähtöisin Jeesuksen suusta. Se, jos jokin kertoo suuresta yhteydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti